De politieke situatie in Staden

Op 15 april 2016, over deze onderwerpen: Financiën

Alle coalitiepartners hebben individueel van de CD&V een uitnodiging gekregen om afzonderlijk te onderhandelen .Geen enkele coalitiepartner is op hun uitnodiging ingegaan wat het vertrouwen in elkaar bevestigt. Het beeld dat onze coalitie niet zou werken komt niet overeen met de werkelijkheid.

Alleen aan de toekomst(voorziene projecten) kunnen we niet verder bouwen door het verlies van onze meerderheid in de gemeenteraad. We hebben dan wel geen meerderheid meer maar we vinden elkaar nog steeds perfect terug, ook inhoudelijk.
We blijven in groep en niet als partijen individueel openstaan voor constructieve gesprekken met CD&V om samen te werken of om de coalitie te verruimen.

Om onze gemeente meer ademruimte  te geven en de dagelijkse werking verder te garanderen, zal het gemeentebestuur een light budget op de agenda plaatsen op de gemeenteraad in april. Het betreft een budget waar de gemeente  mee kan verder werken ,waardoor noodzakelijke onderhoudswerken niet worden uitgesteld en normale werkingskosten en vervangingsinvesteringen in orde gebracht worden.
Sommige grote investeringen worden uit het budget gelaten om later project per project te bespreken en om tot een consensus te komen waar rekening wordt gehouden met eventuele subsidietermijnen

Het betreft volgende projecten:
-Stations-site Staden (nieuwe gemeenteschool en kinderopvang)
-De Tindenbergsite (voetbalkantine en kinderopvang) in Westrozebeke
-ACDC (administratief centrum en dienstencentrum OCMW)
-Herinrichting van Stadense begraafplaats
-Masterplan ONK :Bouwen van sporthal. Aankoop gronden in Spanjestraat  en aanleg parking worden niet uitgesteld.
Daarnaast komen we ook tegemoet aan enkele voorstellen CD&V
_Diftarpark in Roeselare wordt tot opening van het nieuwe diftarpark in onze gemeente (sept-okt) toegankelijk voor inwoners  Staden(17000€)
-Vrijmaken van studiekosten voor renovatie van bestaande gemeenteschool.
Volgende zaken blijven behouden zoals voorzien in het originele budget.
-Opfrissen Zonneheem: (20000€)nieuwe tafels en stoelen en extra maatregelen voor wegnemen geurhinder.
-Bushalte en nodige accommodatie aan WZC De Oever (10000€)
-Decentralisatie van de speelpleinwerking blijft bespreekbaar zolang de groene omkadering en accommodatie in elke deelgemeente gegarandeerd is.

Alle stadense raadsleden werden tijdig uitgenodigd om op maandag 13 april dit light budget te bespreken ,opmerkingen te geven of voorstellen te formuleren. Alle oppositieleden bleven afwezig maar alle officiële documenten worden door het gemeentebestuur bezorgd op woensdag 13 april.

Tot 20 april kunnen voorstellen en opmerkingen op het light budget worden overgemaakt.Dit geeft de kans aan het  gemeentebestuur en de financiële diensten om dit alles te behandelen e n de nodige simulaties van het impact te maken. Wanneer ook bij het gemeentebestuur een draagvlak is voor die suggesties kunnen die als amendement toegevoegd worden en ter stemming voorgelegd worden op de gemeenteraad van 28/4.

Ondanks de afwezigheid van de oppositie tijdens de toelichting van afgelopen maandag , blijft het gemeentebestuur constructief en blijven we bereid samen te werken met CD&V om continue de werking van onze gemeente te garanderen.   
 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is